Pieczonki
Opublikowano: 22.02.2024 r.
Ziemniaki, kiełbasa domowa i kapusta biała – to trio, które stanowi serce pieczonek. Do tego dołóżmy świeżą cebulę i marchewkę, a na koniec odrobinę masła. Pieczonki to proste, swojskie danie, które przeniesie Cię w czas babcinych kuchni i domowych smaków. Przygotowanie ich jest nieskomplikowane, a efekt smakowy niezapomniany!
Składniki dla 4 porcji:
- Ziemniaki młode - 500 g
- Burak - 140 g
- Marchewka - 100 g (2 sztuki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Kiełbasa domowa - 250 g
- Masło - 20 g (1 łyżka)
- Kapusta biała - 200 g (4 liście)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, natka pietruszki świeża, liść laurowy, rozmaryn
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- żeliwny kociołek
Przepis krok po kroku
- Obierz i umyj warzywa. Ziemniaki pokrój w ćwiartki, a pozostałe warzywa i kiełbasę w plastry.
- Na dnie kociołka rozgrzej masło, wyłóż go liśćmi kapusty i warstwami układaj warzywa.
- Na wierzch dodaj odrobinę masła, przyprawy i ułóż kiełbasę. Powtarzaj, do wyczerpania składników.
- Przykryj garnek liściem kapusty, folią aluminiową lub dedykowaną przykrywką.
- Ustaw kociołek nad ogniem i podgrzewaj ok. 2 godzin.
Komentarz dietetyka
Dzięki temu, że danie składa się głównie z warzyw, jest sycące, bogate w błonnik.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk