Pieczone ziemniaki
Opublikowano: 19.05.2021 r.
Ziemniaki późne i oliwa z oliwek to podstawa tego przepisu na pieczone ziemniaki. Prosty, lecz niezwykle smaczny sposób na przygotowanie ziemniaków, który sprawi, że będą one chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Idealne jako dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska.
Składniki dla 2 porcji:
- Ziemniaki późne - 450 g (6 szt)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, koper
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki dobrze umyj, tak by na skórce nie było zabrudzeń. Osusz je i pokrój w średniej wielkości kostkę. Dodaj do miski.
- Do miski z ziemniakami dodaj oliwę, a także sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodką paprykę, koperek i czosnek. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej równomiernie wszystkie ziemniaki.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut.
Komentarz dietetyka
Te ziemniaki to dobry pomysł na dodatek do drugiego dania. Niestety powinny na niego uważać osoby z cukrzycą.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny