Pieczone ziemniaczki
Opublikowano: 28.01.2022 r.
Ziemniaki i oliwa z oliwek – to kluczowe składniki, które sprawią, że pieczone ziemniaczki wyjdą idealnie chrupiące i aromatyczne. Znajdziesz tu prosty przepis, który pozwoli Ci w kilka chwil przygotować pyszne danie, idealne jako dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska.
Składniki dla 4 porcji:
- Ziemniaki późne - 1000 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, tymianek, mielony czosnek, rozmaryn, bazylia świeża
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki umyj i pokrój w małą kostkę.
- Do dużej miski wlej oliwę, przyprawy i zioła. Wymieszaj całość.
- Ziemniaki rozmieszaj z oliwą.
- Ułóż ziemniaki na blasze do pieczenia i piecz przez 30-35 minut, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Komentarz dietetyka
To zdrowy dodatek do potraw.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny