Pieczone udka z kaczki
Opublikowano: 13.12.2021 r.
Udka kacze, masło, miód, jabłko i świeży rozmaryn to kluczowe składniki, które sprawią, że pieczone udka z kaczki będą niesamowicie aromatyczne i soczyste. Kiedy zapach czosnku zacznie unosić się w kuchni, a miód zacznie karmelizować, już będziesz wiedzieć, że to danie skradnie każde podniebienie.
Składniki dla 3 porcji:
- Udko kacze - 420 g (3 sztuki)
- Rozmaryn świeży - 8 g (1 gałązka)
- Masło - 15 g (1 łyżka)
- Miód - 12 g (1 łyżeczka)
- Jabłko - 160 g (1 sztuka)
- Czosnek - 12 g (2 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz, cynamon
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blaszka do pieczenia, rękaw do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Do rękawa cukierniczego przełóż udka.
- Jabłko pokrój w ósemki i usuń gniazda nasienne. Przełóż do udek.
- Dodaj gałązkę rozmarynu, masło, miód, czosnek, sporą szczyptę soli oraz małą szczyptę pieprzu i cynamonu.
- Zamknij rękaw, wszystko wymieszaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C. Piecz 70 minut.
- Po 70 minutach rozerwij rękaw i wstaw na 20 minut aby zrumienić skórkę.
Komentarz dietetyka
Pieczone udka z kaczki są daniem okazjonalnym, świątecznym dlatego spożywane tak okazjonalnie nie wpłyną negatywnie na nasze zdrowie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki