Pieczone tofu
Opublikowano: 13.12.2021 r.
Tofu wzbogacane wapniem, oliwa z oliwek i sos sojowy to trio, które wyniesie pieczone tofu na wyższy poziom smakowy. Dodaj odrobinę miodu, aby wszystko pięknie się skarmelizowało, i masz przepis na prawdziwą petardę kulinarną! Proste składniki, a efekt zaskakująco pyszny.
Składniki dla 1 porcji:
- Tofu wzbogacane wapniem - 180 g (1 kostka)
- Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżka)
- Sos sojowy - 10 ml (1 łyżka)
- Miód - 5 g (1/2 łyżeczki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, sos sojowy, ocet ryżowy, imbir świeży, papryka wędzona
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, miska
Przepis krok po kroku
- Tofu pokrój w kostkę i obtocz w przyprawach.
- W miseczce wymieszaj oliwę z miodem, sosem sojowym i przyprawami.
- Tofu zalej marynatą.
- Piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Komentarz dietetyka
Aby obniżyć indeks glikemiczny można zrezygnować z dodatku miodu.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk