Pieczone placki ziemniaczane fit
Opublikowano: 28.08.2021 r.
Ziemniaki, cebula, jajko oraz mąka żytnia — to właśnie te składniki tworzą smakowitą bazę pieczonych placków ziemniaczanych fit. Dodatek jogurtu naturalnego sprawia, że placki są jeszcze bardziej delikatne i aromatyczne. Idealne na lżejszy obiad czy zdrową kolację!
Składniki dla 4 porcji:
- Ziemniaki późne - 1000 g
- Cebula - 200 g
- Jajko - 1 szt.
- Mąka żytnia typ 2000 - 10 g (1 łyżka)
- Jogurt naturalny - 100 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek, koper
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, tarka, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Rozgrzej piekarnik na 200 stopni Celsjusza. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i lekko posmaruj olejem.
- Obierz ziemniaki i umyj je.
- Za pomocą tarki zetrzyj ziemniaki na średnich oczkach.
- Odciśnij ziemniaki z namiaru wody.
- Ziemniaki wymieszaj z jajkiem, mąką, bardzo drobno posiekaną cebulą, solą i pieprzem.
- Na papierze formuj placki. Najlepiej niezbyt grube - wtedy szybciej się upieką.
- Wstaw placki do piekarnika i piecz około 15 minut (mają być dobrze zarumienione). Po tym czasie przekręć placki na drugą stronę i zrób tak samo - piecz aż będą zarumienione.
- Podawaj gorące placki z sosem: jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem oraz solą i pieprzem.
Komentarz dietetyka
Odchudzony przepis na placki ziemniaczane, zawierający niewielką ilość tłuszczu. Jest to dobry przepis dla osób, które zmieniają nawyki żywieniowe na zdrowsze w celu dostarczenia większej ilości ważnych składników mineralnych i witamin.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości