Pieczone placki ziemniaczane

Opublikowano: 22.09.2021 r.
Ziemniaki, cebula, jajko i masło klarowane to wszystko, czego potrzebujesz, żeby zrobić te genialne pieczone placki ziemniaczane. Idealne na obiad albo kolację, kiedy masz ochotę na coś prostego, a jednocześnie pysznego. Bez smażenia i tłuszczowej bomby - te placki z piekarnika to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych placków.
Składniki dla 2 porcji:
- Ziemniaki późne - 600 g
- Jajko - 1 szt.
- Cebula - 100 g
- Masło klarowane - 30 g
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, tarka, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Roztop masło.
- Nastaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza.
- Obierz ziemniaki i cebulę, umyj. Zetrzyj ziemniaki na tarce na grubych oczkach. Cebulę drobno posiekaj a ząbek czosnku przeciśnij przez praskę.
- Do startych ziemniaków dodaj cebulę, czosnek, jajko, masło, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie.
- Blaszkę wyłóż papierem i lekko posmaruj olejem. Wykładaj masę tworząc placki ziemniaczane.
- Piecz placki aż będą rumiane przez około 30 minut.
Komentarz dietetyka
Przepis składa się z węglowodanów oraz niewielkiej ilości tłuszczu. Brakuje źródła białka. Przepis ma wysoki indeks glikemiczny.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości