Pieczone pierogi z łososiem
Opublikowano: 27.06.2021 r.
Łosoś, serek ricotta i szpinak to gwiazdy tego przepisu na pieczone pierogi. Delikatny filet z łososia, kremowa ricotta i zdrowy szpinak tworzą niesamowite połączenie smaków. Całość dopełniają pieczarki i cebula, które dodają głębi daniu, a ciasto z dwóch rodzajów mąki, jajek i masła sprawia, że pierogi są idealnie chrupiące.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 200 g
- Mąka pszenna typ 1850 - 200 g
- Jajko - 2 szt.
- Drożdże suche - 7 g
- Śmietana 12% - 40 g
- Masło - 50 g
- Cukier - 8 g
- Łosoś filet - 300 g
- Serek ricotta - 250 g
- Szpinak - 200 g
- Pieczarki - 200 g
- Cebula - 210 g
- Oliwa z oliwek - 10 ml
- Sezam nasiona - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blacha do pieczenia 28x34 cm
Przepis krok po kroku
- Wymieszaj ze sobą mąkę, drożdże, pół szklanki ciepłej wody, 1 jajko, cukier, 1,5 łyżeczki soli, śmietanę i rozpuszczone masło.
- Wyrób ciasto i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
- Cebulę i pieczarki pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie.
- Szpinak pokrój i podduś z cebulą.
- Łososia pokrój w kostkę.
- Wymieszaj ricottę z łososiem, pęczkiem posiekanej pietruszki, 0,5 łyżeczki soli i pieprzu oraz z warzywami.
- Ciasto rozwałkuj i wykrój z niego kółka.
- Nałóż na ciasto farsz i zawijaj tworząc pierogi.
- Na blasze z papierem do pieczenia ułóż pierogi i zostaw na 30 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 180 C.
- Roztrzep jajko i posmaruj nim pierogi. Opcjonalnie posyp sezamem.
- Piecz w 180 C przez 20 minut.
Komentarz dietetyka
Pierogi z łososiem są ciekawym sposobem na przemycenie ryby do diety.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny