Pieczone jabłka z cynamonem

Opublikowano: 22.06.2021 r.
Jabłka i miód - to duet, który robi całą robotę w tym przepisie na pieczone jabłka z cynamonem. Jabłka są miękkie i soczyste, a miód dodaje im słodyczy, która świetnie komponuje się z lekko ostrym, aromatycznym cynamonem. To proste połączenie składników sprawia, że ten deser jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy.
Składniki dla 2 porcji:
- Jabłko - 360 g (2 szt)
- Miód - 25 g (1 łyżka)
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Jabłko dobrze wyszoruj i odetnij górną część.
- Wydrąż środek z pestkami, zastawiając miąższ wokoło.
- Do środka jabłek włóż po łyżeczce miodu i posyp cynamonem.
- Jabłka przykryj czapeczką z ogonkiem.
- Przełóż je do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12 minut.
Komentarz dietetyka
To świetny pomysł na zdrowy deser.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny