Pieczone jabłka
Opublikowano: 09.06.2021 r.
Jabłka, dżem śliwkowy niskosłodzony i orzechy włoskie - to tylko trzy składniki, które wystarczą, żeby w parę chwil wyczarować pyszny deser. Pieczone jabłka są jednocześnie prostym i efektywnym sposobem na coś słodkiego, ale nie przesadnie kalorycznego. Wystarczy połączyć jabłka z aromatycznym dżemem i chrupiącymi orzechami, by uzyskać smaczne danie.
Składniki dla 1 porcji:
- Jabłko - 200 g (1 sztuka)
- Dżem śliwkowy niskosłodzony - 15 g (1,5 łyżki)
- Orzechy włoskie - 30 g (1 garść)
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, folia aluminiowa
Przepis krok po kroku
- Jabłko umyj i odkrój górną część, mniej więcej na 2/3 wysokości.
- Za pomocą łyżeczki wydrąż gniazda nasienne.
- We wgłębienie nałóż porcję dżemu.
- Jabłko przykryj odkrojoną wcześniej częścią i zawiń szczelnie w folię aluminiową.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 20-30 min.
- Jabłko podawaj z orzechami.
Komentarz dietetyka
Jabłka pieczone to danie odpowiednie dla osób odchudzających się, z chorobami sercowo-naczyniowymi, dobrze kontrolowaną insulinoopornością. Odpowiednie również dla dzieci.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk