Pieczone gruszki
Opublikowano: 27.09.2023 r.
Gruszki, ser pleśniowy niebieski i orzechy włoskie – to trio, które zadowoli każde podniebienie. Dodaj do tego miód i cynamon, a masz przepis na wyjątkową przekąskę. Pieczone gruszki to połączenie słodkości i wyrazistych smaków, które idealnie pasują na każdą okazję. Lekka nuta soku z cytryny dodaje świeżości i balansuje całość.
Składniki dla 2 porcji:
- Gruszka - 260 g
- Ser pleśniowy niebieski - 100 g
- Orzechy włoskie - 20 g
- Miód - 20 g
- Cynamon - 5 g
- Sok z cytryny - 15 ml
- Przyprawy - sok z cytryny, cynamon
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik
Przepis krok po kroku
- Gruszki umyj i przekrój na pół. Wydrąż gniazdo nasienne i skrop sokiem z cytryny.
- Posyp gruszkę cynamonem.
- Ser z niebieską pleśnią pokrusz i umieść w gruszce, w miejscu po gniazdach nasiennych.
- Gruszki ułóż na blasze do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. i piecz przez 20 minut.
- W międzyczasie orzechy włoskie pokrusz.
- Jeszcze gorące gruszki polej miodem i posyp orzechami. Od razu podawaj.
Komentarz dietetyka
W miodzie znaleźć można witaminy np. A, C, B2, B6 i B12, a także mangan, potas, fosfor, wapń czy magnez.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk