Pieczone gołąbki

Opublikowano: 26.06.2025 r.
Kapusta włoska, mielone mięso wieprzowo-wołowe, ryż jaśminowy i przecier pomidorowy – to główne składniki, które sprawiają, że pieczone gołąbki są tak smakowite. Do tego dochodzi cebula, jajka i masło klarowane, które nadają potrawie wyjątkową głębię smaku. Dodatek bulionu drobiowego lub wody oraz śmietanki kremowej sprawia, że danie jest soczyste i kremowe.
Składniki dla 14 porcji:
- Kapusta włoska - 1000 g (1 sztuka)
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe - 1000 g
- Ryż jaśminowy - 100 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Jajko - 2 szt.
- Masło klarowane - 20 g
- Przecier pomidorowy bez soli - 750 g
- Bulion drobiowy - 200 g (lub woda)
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany
Liczba porcji: 14
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, naczynie żaroodporne, duża miska
Przepis krok po kroku
- Ugotuj ryż. Ostudź po ugotowaniu.
- Zagotuj wodę w garnku (do gotowania liści).
- Oderwij liście kapusty (około 14 sztuk). Mniejsze można gotować razem.
- Każdy większy liść gotuj we wrzącej wodzie 2 minuty (liście gotuj oddzielnie). Mniejsze liście zostaw do wyłożenia na dno naczynia.
- Na maśle podsmaż cebulkę (ze szczyptą soli) pokrojoną w drobną kostkę. Ostudź.
- Mięso mielone dokładnie wymieszaj z ostudzonym ryżem, jajkami, cebulą, łyżeczką soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, łyżeczką majeranku, łyżeczką czosnku. Dopraw opcjonalnie do smaku.
- Ze sparzonego liścia kapusty odkrój twardszą część. Tuż nad tym ułóż uformowaną w wałek część mięsa.
- Zroluj od wyciętej części w górę, zabezpieczając farsz, zamknij boki liści do środka i zawiń wszystko, by całość była zwarta.
- Nagrzej piekarnik do 180 st C (góra-dół).
- Na dnie naczynia ułóż pozostałe liście, a na nich wyłóż gołąbki. Jeśli zostały jeszcze małe listki, wyłóż je na gołąbki.
- Zagotuj w garnku bulion, przecier, śmietankę, sól (1 łyżeczka), pieprz (1/3 łyżeczki), majeranek (1/2 łyżeczki) i czosnek granulowany (szczypta).
- Wszystko zalej gorącym pomidorowym sosem. Naczynie przykryj przykrywką.
- Piecz przez godzinę.
- Po godzinie zdejmij przykrywkę i piecz z termoobiegiem w 220 st. C przez 10 minut.
- Podawaj gołąbki do stołu.
Komentarz dietetyka
Przepis jest zbilansowany. Dostarcza węglowodany, tłuszcz i białko. Jest to posiłek sycący i bogaty w likopen (przeciwnowotworowe działanie).
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości