Pieczone buraki w plastrach

Opublikowano: 29.06.2023 r.
Buraki i oliwa z oliwek to duet, który zabierze Twoje podniebienie na prawdziwą smakową przygodę. Te pieczone buraki w plastrach są proste, ale maksymalnie wyraziste. Idealne jako dodatek do obiadu albo lekka przekąska, która podkreśli smak niemal każdej potrawy. Dowiedz się, jak je przygotować w kilku łatwych krokach!
Składniki dla 2 porcji:
- Burak - 300 g
- Oliwa z oliwek - 15 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, kminek mielony
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik
Przepis krok po kroku
- Buraki obierz, opłucz i pokrój w plastry.
- Przełóż do miski, dodaj oliwę i przyprawy: kminek, majeranek, sól, pieprz i wymieszaj.
- Ułóż na blaszce zabezpieczonej papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 40 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja dla osób z chorobami układu krążenia.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny