Pieczona ryba z warzywami
Opublikowano: 07.12.2022 r.
Dorsz, czerwona papryka, cukinia, cebula i koperek - to główne składniki, które sprawią, że ta pieczona ryba z warzywami będzie smakować naprawdę wyjątkowo. Dodatek masła podkreśli ich aromat i sprawi, że każde kęsień będzie rozpływać się w ustach. To proste danie z zdrowych składników idealne na szybki i smaczny obiad.
Składniki dla 5 porcji:
- Dorsz filet - 600 g
- Papryka czerwona - 200 g (1 średnia sztuka)
- Cukinia - 200 g (1 mała sztuka)
- Cebula - 100 g (1 średnia sztuka)
- Koperek ogrodowy świeży - 20 g (1 pęczek)
- Masło - 35 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Rybę dopraw solą i pieprzem.
- Filety umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Paprykę oczyść z gniazd nasiennych.
- Paprykę oczyść z gniazd nasiennych.
- Pokrój paprykę w paski.
- Cukinię pokrój w talarki.
- Cebulę obierz z łupiny i pokrój w piórka.
- Dopraw warzywa solą.
- Masło wymieszaj z koper i posmaruj rybę.
- Wyłóż warzywa na blaszkę.
- Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 20 minut.
- Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem puree ziemniaczanego.
Komentarz dietetyka
Pieczona ryba to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Ryba zawiera małą ilość kalorii i świetnie sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej. Ryba jest świetnym źródłem kwasów omega 3.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny