Pieczona pierś z kurczaka
Opublikowano: 15.09.2021 r.
Pierś z kurczaka, jogurt naturalny i papryczka chili – te proste składniki to klucz do pysznej pieczonej piersi z kurczaka. Delikatne mięso w połączeniu z kremowym jogurtem i pikantną chili tworzy idealny balans smaków, który sprawi, że ten prosty obiad stanie się prawdziwą ucztą.
Składniki dla 2 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g (1 duża sztuka)
- Jogurt naturalny 2% - 200 g
- Papryczka chili czerwona świeża - 30 g
- Przyprawy - sól, pieprz, skórka z cytryny
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Przygotuj marynatę do piersi: w miseczce wymieszaj jogurt naturalny, pół łyżeczki soli, pieprz czarny mielony i skórkę z cytryny oraz poszatkowaną drobno papryczkę chili bez pestek. Mięso trzymaj w marynacie 2-3 godziny.
- Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz je w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20-25 minut.
Komentarz dietetyka
Pieczona pierś z kurczaka to doskonała propozycja na wysokobiałkowy i niskotłuszczowy posiłek. Pieczona pierś idealnie sprawdzi się na diecie lekkostrawnej. Jest też dobrym źródłem białka na diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny