Pieczona marchewka
Opublikowano: 16.03.2021 r.
Marchewka i oliwa z oliwek – te dwa magiczne składniki wystarczą, aby stworzyć pyszny i prosty dodatek do obiadu. Pieczona marchewka to przepis, który nie wymaga wiele pracy, a efekt końcowy jest naprawdę smaczny. Idealne połączenie słodyczy warzywa i delikatnego posmaku oliwy to coś, co zadowoli nawet wybredne podniebienia.
Składniki dla 1 porcji:
- Marchewka - 90 g (2 sztuki)
- Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - majeranek, papryka słodka, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Marchew dokładnie umyj.
- Umytą marchew pokrój w słupki lub plastry.
- Pokrojoną marchew ułóż w naczyniu żaroopornym i skrop oliwą.
- Marchew posyp przyprawami i dokładnie wymieszaj.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-30 min. Jeśli warzywa zaczną się spiekać, ale nie będą jeszcze wystarczająco miękkie przykryj je folią aluminiową.