Pieczona łopatka

Opublikowano: 09.10.2022 r.
Łopatka wieprzowa i oliwa z oliwek to klucze do tego pysznego przepisu na pieczoną łopatkę. Dzięki odpowiedniemu przyprawieniu i długiemu pieczeniu, mięso staje się wyjątkowo soczyste i aromatyczne. Idealny pomysł na obiad dla całej rodziny!
Składniki dla 8 porcji:
- Łopatka wieprzowa - 1000 g
- Oliwa z oliwek - 80 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, tymianek, pieprz ziołowy
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, rękaw do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Mięso umyj i odetnij tłuste kawałki, jeśli czujesz taką potrzebę.
- W miseczce zmieszaj oliwę i wszystkie przyprawy. Gotową mieszanką natrzyj schab. Całość wstaw do lodówki na 2 godziny.
- Mięso przełóż do rękawa i zamknij.
- Całość ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 2 godziny.
Komentarz dietetyka
To opcja, która za względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny