Pieczona gęś
Opublikowano: 16.05.2022 r.
Gęś to prawdziwy rarytas na stole, zwłaszcza z kwaśnym jabłkiem, czosnkiem i soczystym cydrem. W tym przepisie wszystko się pięknie łączy: aromatyczna tuszka gęsi, soczyste jabłko i odrobina cydru dla głębi smaku, tworzą idealne danie na specjalne okazje.
Składniki dla 6 porcji:
- Gęś tuszka - 4500 g
- Jabłko - 180 g (kwaśne, 1 sztuka)
- Czosnek - 20 g (4 ząbki)
- Cydr - 130 ml
- Sok jabłkowy - 130 ml
- Przyprawy - pieprz, kminek mielony, tymianek, czosnek, sól morska
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- garnek żeliwny
Przepis krok po kroku
- Gęś opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
- Jabłko pokrój na ćwiartki i włóż do środka gęsi.
- Z góry oprósz gęś solą i świeżo mielonym pieprzem. Natrzyj kminkiem, tymiankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ułóż gęś piersiami do dołu i schowaj w lodówce na 2-3 godziny.
- Piekarnik nagrzej do 130 st. C.
- Gęś ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na jego dno wlej cydr i sok jabłkowy.
- Przykryj gęś i piecz przez 7 godzin.
- Po upieczeniu wyciągnij z piekarnika i ściągnij przykrywkę. Nagrzej piekarnik do 230 st. C.
- Włóż z powrotem gęś do piekarnika, na kilka minut by się zrumieniła.
Komentarz dietetyka
W gęsinie znaleźć można witaminę A, E oraz witaminy z grupy B.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk