Pieczona dynia hokkaido
Opublikowano: 12.03.2022 r.
Dynia hokkaido, czosnek i oliwa z oliwek – to trio sprawi, że Twoja kuchnia zamieni się w prawdziwą oazę smaków. Dynia po upieczeniu staje się wyjątkowo miękka, a czosnek dodaje jej niezrównanego aromatu. Oliwa z oliwek podkręca cały smak, przynosząc na myśl śródziemnomorskie klimaty.
Składniki dla 10 porcji:
- Dynia hokkaido - 1000 g
- Czosnek - 20 g (1/2 główki)
- Oliwa z oliwek - 60 ml (6 łyżek)
- Przyprawy - sól, tymianek, oregano
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Dynię bardzo dokładnie myjemy, ponieważ nie obieramy jej ze skóry. Następnie kroimy ją na pół i za pomocą łyżki usuwamy pestki i miąższ z włóknami.
- Dynie kroimy w plastry, około 3 cm grubości. Kawałki układamy na blaszce wyłożonej papierem.
- Całość polewamy oliwą z oliwek oraz posypujemy solą, tymiankiem i oregano. Dodatkowo pomiędzy kawałki układamy ząbki czosnku.
- Dynię pieczemy w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Dynia posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać ją okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk