Pieczona dynia
Opublikowano: 06.06.2021 r.
Dynia i oliwa z oliwek – tylko tyle potrzebujesz, żeby wyczarować niesamowicie smaczne pieczone kąski. Dynię pokrój na kawałki, skrop solidnie oliwą z oliwek i hop do piekarnika! Proste, a zarazem genialne połączenie, które zachwyci każdego.
Składniki dla 8 porcji:
- Dynia - 2000 g
- Oliwa z oliwek - 50 ml
- Przyprawy - majeranek, bazylia, rozmaryn, czosnek granulowany
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Dynię przekrój na pół i usuń z niej pestki.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Dynię pokrój na grubą kostkę i włóż do miski.
- Oliwę wymieszaj z przyprawami, następnie wlej ją do miski z dynią i dokładnie wymieszaj składniki.
- Dynię wyłóż na blaszkę do pieczenia i wstaw ją do nagrzanego piekarnika.
- Dynię piecz około 20 minut w nagrzanym piekarniku.
Komentarz dietetyka
Dynia jest warzywem niskokalorycznym ale dostarcza dużo błonnika pokarmowego. Dodatkowo znajdziemy w niej spore ilości witamin i składników mineralnych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie - dlatego warto włączyć ją do swojej diety.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny