Pieczona ćwiartka z kurczaka
Opublikowano: 05.06.2023 r.
Udko kurczaka bez skóry, czosnek, sok z cytryny i oliwa z oliwek – to podstawowe składniki genialnej pieczonej ćwiartki z kurczaka. Soczyste mięso w połączeniu z aromatycznym czosnkiem, cytrynowym aromatem i delikatnością oliwy tworzy danie, które zachwyci smakiem nawet najbardziej wybrednych. Kto by się nie skusił na taką prostotę i smak?
Składniki dla 4 porcji:
- Udko kurczaka bez skóry - 1000 g
- Czosnek - 5 g
- Sok z cytryny - 30 ml
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Przyprawy - papryka słodka, kurkuma, tymianek, oregano
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik
Przepis krok po kroku
- Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Dopraw solą oraz pieprzem. Następnie posypać resztą przypraw: kurkumą, papryką, oregano i tymiankiem, dodać starty ząbek czosnku, sok z cytryny i oliwę. Wymieszać nacierając dokładnie mięso z każdej strony.
- Mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do nagrzanego do 220 st. C piekarnika.
- Piecz bez przykrycia ok.75 min. W trakcie pieczenia dobrze jest polewać ćwiartki powstałymi sokami.
- Upieczone ćwiartki podawaj z ulubionym dodatkiem skrobiowym.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja na obiad, pełna białka.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny