Pieczeń ze schabu
Opublikowano: 24.03.2022 r.
Schab wieprzowy bez kości i olej rzepakowy to klucz do pysznej pieczeni, która zachwyci każdego swoim smakiem. Wystarczy odpowiednio przygotować mięso, a potem piec w piekarniku, aby uzyskać soczyste, aromatyczne danie, które sprawdzi się na każdą okazję.
Składniki dla 8 porcji:
- Schab wieprzowy bez kości - 1500 g
- Olej rzepakowy - 100 ml (niepełne pół szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska
Przepis krok po kroku
- Do miski wlej 2 litry wody, dodaj dwie łyżki soli i przekrojoną na pół główkę czosnku oraz liść laurowy i ziele angielskie.
- Włóż schab i umieść w lodówce na 24 godziny.
- Schab wyjmij z marynaty, osusz ręcznikiem papierowym.
- Wymieszaj w misce majeranek, paprykę słodką i olej rzepakowy.
- Marynatę wyłóż na schab i umieść go w naczyniu żaroodpornym.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 90 minut.
- Schab wystudź i pokrój na porcje.
- Świetnie sprawdza się podany na ciepło i na zimno.
Komentarz dietetyka
Pieczeń ze schabu to świetne źródło naturalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Pieczony schab zawiera dużą ilość składników mineralnych oraz witamin z grupy B. Schab jest niskokaloryczny i zawiera małą ilość tłuszczu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny