Pieczeń z łopatki
Opublikowano: 14.09.2021 r.
Pieczeń z łopatki to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Przepis jest bardzo prosty, dlatego warto włączyć go do swojego jadłospisu.
Składniki dla 10 porcji:
- Łopatka wieprzowa - 1500 g
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Jabłko - 200 g (2 małe sztuki)
- Cebula - 400 g (4 duże sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kumin, papryka ostra
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Cebulę pokrój w pióra i zeszklij na 2 łyżkach oleju.
- Jabłka pokrój na ćwiartki i wykrój z nich gniazda nasienne.
- Przyprawy wymieszaj z olejem (łyżka soli, pieprz, po dwie łyżki papryki ostrej i słodkiej, łyżka kuminu).
- Olejem z przyprawami natrzyj dokładnie mięso. Odstaw na 30 minut do godziny.
- Przełóż cebulę i jabłka na dno naczynia do pieczenia, na nich ułóż mięso.
- Mięso piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 120-150 minut.
Komentarz dietetyka
Pieczeń z łopatki zawiera dużo białka pochodzenia zwierzęcego. Łopatka należy do średnio kalorycznego mięsa. Zawiera sporo tłuszczu. Staraj się wybrać kawałek z mniejszymi jego przerostami.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny