Pieczeń z jelenia
Opublikowano: 08.09.2021 r.
Udziec z jelenia, wino czerwone wytrawne, jeżyny, bulion warzywny i świeże warzywa – to kluczowe składniki pieczeni z jelenia. Delikatne mięso kusi soczystością, a aromatyczne wino i owoce dodają nuty wyrafinowania. Taka kombinacja składników tworzy wyśmienite, domowe danie, idealne na wyjątkową kolację.
Składniki dla 6 porcji:
- Udziec z jelenia - 500 g
- Wino czerwone wytrawne - 200 g
- Marchewka - 100 g (1 mała sztuka)
- Jeżyny - 200 g
- Bulion warzywny - 500 ml (2 szklanki)
- Masło - 30 g
- Seler korzeniowy - 300 g
- Ziemniaki późne - 200 g (2 średnie sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz, skórka z cytryny, rozmaryn, jałowiec
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, patelnia mała, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Udziec z jelenia włóż do miski, wlej wino, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, rozmaryn i skórkę z cytryny. Tak przygotowane mięso marynuj przez 24 godziny.
- Marchew, ziemniaki i korzeń selera obierz i pokrój w większą kostkę, dopraw solą i pieprzem.
- Na spód naczynia żaroodpornego wyłóż warzywa. Wlej marynatę z mięsa oraz bulion. Mięso z jelenia dopraw solą i pieprzem, połóż na warzywa. Upiecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 2,5-3 godzin.
- Warzywa pieczone wyjmij i zblenduj na puree z dodatkiem masła.
- Na patelnię dodaj jeżyny, trzy łyżki cukru i 100 ml sosu po pieczeniu jelenia. Duś, aż jeżyny się rozpadną. Przetrzyj przez sito, aby uzyskać aksamitny sos.
- Puree z warzyw połóż na talerzu i podawaj je z pieczenią z jelenia polaną sosem jeżynowym.
Komentarz dietetyka
Pieczeń z jelenia to danie pozbawione konserwantów. Mięso z jelenia jest bardzo zdrowe. Zawiera dużo białka i niewielkie ilości tłuszczu. Mięso zwierząt dziko żyjących jest najzdrowszym mięsem nie zawiera żadnych sztucznych dodatków.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny