Pieczeń z dzika
Opublikowano: 22.04.2022 r.
Schab z dzika, marchewka, cebula, masło i bulion warzywny to podstawowe składniki, które tworzą bazę tej soczystej pieczeni. Dzik to niecodzienne mięso, ale dzięki prostym dodatkom jak warzywa i aromatyczny bulion, zyskuje pełnię smaku. Pieczeń wychodzi nie tylko pyszna, ale i doskonale zbalansowana.
Składniki dla 10 porcji:
- Schab z dzika - 1000 g
- Marchewka - 50 g (1 marchewka)
- Cebula - 100 g (1 cebula)
- Masło - 50 g
- Bulion warzywny - 500 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, jałowiec
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie ceramiczne do zapiekania
Przepis krok po kroku
- Mięso z dzika dokładnie myjemy. Jeśli jest potrzeba, usuwamy jego zbędne części. Nacieramy je jałowcem, solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na około 60 minut.
- Mięso podsmażamy na maśle w naczyniu żeliwnym z obu stron na rumiany kolor. Dodajemy do niego pokrojoną cebulę i marchewkę. Całość jeszcze chwile smażymy razem.
- Do mięsa dolewamy bulion warzywny. Dodajemy majeranek i rozmaryn.
- Mięso zamknięte w naczyniu odstawiamy do nagrzanego piekarnika.
- Pieczemy je około 90 minut w temperaturze 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Danie ma niski IG, dzięki czemu możemy na stałe wprowadzić je do naszego menu.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk