Pieczeń wołowa z wolnowaru
Opublikowano: 14.04.2022 r.
Łopatka wołowa, cebula i bulion wołowy – to trio, które sprawi, że twój obiad będzie niezapomniany. Przygotowanie pieczeni wołowej w wolnowarze jest proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Dzięki powolnemu gotowaniu, mięso staje się niesamowicie miękkie i soczyste, a aromatyczne dodatki, takie jak musztarda, dodają głębi smaku.
Składniki dla 1 porcji:
- Łopatka wołowa - 1200 g
- Musztarda - 70 g
- Cebula - 100 g
- Bulion wołowy - 180 ml
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, blender, sznurek, wolnowar
Przepis krok po kroku
- Mięso umyj i osusz. Owiń sznurkiem, by ładnie utrzymało formę.
- Mięso dokładnie popieprz i posmaruj musztardą.
- Na patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim mięso z każdej strony. Ściągnij z patelni i przełóż do nagrzanego wolnowaru.
- Na patelnie wlej bulion i chwilę go podgrzej.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka. Umieść w wolnowarze razem z ząbkami czosnku. Zalej całość bulionem.
- Gotuj w wolnowarze przez 8 godzin w temperaturze 80-90 stopni.
- Po tym czasie wyciągnij mięso a pozostałą cebulę, czosnek z bulionem zblenduj na sos.
Komentarz dietetyka
Mięso wołowe to dobre źródło żelaza dobrze przyswajalnego.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk