Pieczeń wołowa w rękawie

Opublikowano: 22.05.2023 r.
Polędwica wołowa, oliwa z oliwek i ocet winny to kluczowe składniki tej pieczeni, która jest naprawdę prosta w przygotowaniu. Mięso marynujemy w mieszance oliwy i octu winnego, a następnie wkładamy do rękawa do pieczenia, co sprawia, że jest soczyste i aromatyczne. Całość pieczemy w piekarniku, a efektem jest niesamowicie smaczna i delikatna wołowina.
Składniki dla 8 porcji:
- Polędwica wołowa - 1500 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml (do marynaty)
- Ocet winny - 30 ml
- Oliwa z oliwek - 15 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, rękaw do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Polędwicę oczyść z błonek.
- Mięso natrzyj dobrze przyprawami i wstaw do miski.
- Mięso zalej oliwą i octem. Dobrze nasącz je z każdej strony. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej całą noc.
- Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oliwy i podsmaż na niej pieczeń z każdej strony.
- Mięso przełóż do rękawa i zabezpiecz go. Włóż całość do naczynia żaroodpornego.
- Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 90 minut.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny