Pieczeń wołowa

Opublikowano: 29.09.2021 r.
Mięso mielone wołowe, cebula i oliwa z oliwek to klucz do udanej pieczeni. Przygotowanie tego klasycznego dania jest proste, ale pełne smaku. Te trzy składniki tworzą bazę, dzięki której pieczeń jest soczysta i aromatyczna.
Składniki dla 10 porcji:
- Mięso mielone wołowe - 1500 g
- Cebula - 210 g (2 sztuki)
- Oliwa z oliwek - 10 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, mielony czosnek, rozmaryn
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, miska, blaszka keksowa, patelnia
Przepis krok po kroku
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie.
- Rozgrzej piekarnik do 180 C.
- Mięso wymieszaj z cebulą, jajkami i przyprawami (łyżeczką soli, rozmarynu i pieprzu, 2 łyżeczkami majeranku i czosnku oraz 3 liśćmi laurowymi i 5 ziarnami ziela angielskiego.
- Mięso przełóż do keksówki i piecz w 180 C, przez około 90 minut.
Komentarz dietetyka
Pieczeń wołowa to bogaty w białko pomysł na obiad lub dodatek do pieczywa.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny