Pieczeń rzymska z pieczarkami

Opublikowano: 06.04.2022 r.
Mięso mielone wieprzowe, pieczarki i cebula to trio, które robi cuda w kuchni. Połącz to z bułką tartą, jajkiem i odrobiną oleju rzepakowego, a wyjdzie Ci niesamowita pieczeń rzymska z pieczarkami. Idealna na obiad, nie tylko od święta!
Składniki dla 8 porcji:
- Mięso mielone wieprzowe - 500 g
- Pieczarki - 350 g
- Cebula - 100 g
- Bułka tarta - 50 g
- Jajko - 1 szt.
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka ostra, czosnek granulowany
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, foremka keksówka, papier do pieczenia, miska, patelnia
Przepis krok po kroku
- Cebulę kroimy na drobną kostkę, a pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i na początku podsmażamy cebulę na złoty kolor, a następnie dodajemy pieczarki i trzymamy je na małym ogniu do momentu uzyskania miękkości.
- Do miski przekładamy mięso, jajko, bułkę tartą, przyprawy oraz gotową cebulę i pieczarki. Całość dokładnie mieszamy do momentu połączenia się składników.
- Do blaszki keksowej wyłożone papierem do pieczenia przekładamy równomiernie mięso.
- Pieczeń rzymską pieczemy w piekarniku około 60 minut w temperaturze 170 st. C.
Komentarz dietetyka
Pieczeń ma niski IG, dzięki czemu na stałe możemy wprowadzić ją do naszego menu.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk