Pieczeń rzymska z jajkiem

Opublikowano: 06.04.2022 r.
Mięso mielone wieprzowe, jajka i cebula to kluczowe składniki pieczeni rzymskiej z jajkiem, które nadadzą jej wyjątkowy smak. Dodatek bułki tartej sprawi, że masa będzie odpowiednio zwarta, a musztarda podkręci smak. Całość przygotujesz na oleju rzepakowym, co nada potrawie odpowiednią soczystość i aromat.
Składniki dla 12 porcji:
- Mięso mielone wieprzowe - 1000 g
- Jajko - 6 szt.
- Cebula - 100 g (1 cebula)
- Bułka tarta - 70 g (7 łyżek)
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Musztarda - 50 g (5 łyżek)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, foremka keksówka, miska, patelnia
Przepis krok po kroku
- Cebulę kroimy z drobną kostkę, a następnie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy ją na złoty kolor.
- W międzyczasie 5 jajek gotujemy na twardo. Gotowe obieramy.
- Do miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy przyprawy, podsmażoną cebulę, bułkę tartą (60 g) oraz pozostałe jajko. Mięso dokładnie mieszamy do momentu połączenia się składników.
- Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Na jej dno układamy połowę mięsa. Następnie wzdłuż pieczeni umieszczamy jajka. Całość przykrywamy pozostałym mięsem, a na koniec posypujemy pozostałą bułką tartą.
- Mięso pieczemy w piekarniku około 60 minut w temperaturze 170 st. C.
Komentarz dietetyka
Pieczeń ma średni IG, przez co powinniśmy spożywać ja okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk