Pieczeń rzymska z indyka

Opublikowano: 25.08.2021 r.
Mięso mielone z indyka, jajka, cebula i bułka pszenna namoczona w mleku to główne składniki pieczeni rzymskiej z indyka. Do tego dochodzi jeszcze chrupiąca bułka tarta i świeża natka pietruszki, które dodają smaku i aromatu. Całość dopieszczają olej rzepakowy i odrobina masła.
Składniki dla 20 porcji:
- Mięso mielone z indyka - 800 g
 - Cebula - 100 g (2 małe sztuki)
 - Bułka pszenna - 100 g
 - Mleko 3,2% - 150 ml
 - Jajko - 3 szt.
 - Natka pietruszki - 20 g
 - Olej rzepakowy - 20 ml
 - Masło - 10 g
 - Bułka tarta - 20 g
 - Marchewka - 150 g (1 większa sztuka)
 - Przyprawy - sól, pieprz
 
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, blaszka keksowa
 
Przepis krok po kroku
- Na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i starkowaną marchewkę.
 - Bułkę namocz w mleku. Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj do uzyskania zwartej masy.
 - Keksówkę wysmaruj masłem, wysyp bułką tartą. Przełóż przygotowaną masę.
 - Piecz w temperaturze 170 stopni przez 60 minut.
 - Upieczoną pieczeń wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Możesz się również podawać na ciepło.
 
Komentarz dietetyka
Pieczeń rzymska z indyka to bardzo dobry zamiennik gotowej pieczeni sklepowej. Domowy wyrób zawiera dobrej jakości mięso mielone. Nie ma konserwantów. Ma mniejszą ilość soli.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny