Pieczeń rzymska
Opublikowano: 23.05.2021 r.
Mięso mielone, cebula, bułka tarta, jajko i oliwa z oliwek – to kilka najważniejszych składników pieczeni rzymskiej, która jest prostym, ale wyjątkowym daniem. Soczysta, aromatyczna i idealnie przyprawiona, zaskoczy niejednego smakosza.
Składniki dla 10 porcji:
- Mięso mielone wieprzowe - 1000 g
- Cebula - 150 g (1,5 szt)
- Bułka tarta - 80 g (4 łyżki)
- Jajko - 1 szt.
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, oregano, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia, folia aluminiowa
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż drobno posiekaną cebulę, by była rumiana.
- Do miski dodaj mięso mielone, cebulę i bułkę tartą. Wbij jajko i wszystko dobrze wymieszaj. Przypraw solą, pieprzem, papryką, czosnkiem, oregano, kminkiem i gałką. Mięso wymieszaj dobrze ręką.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i włóż do niej mięso.
- Pieczeń piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 60 minut.
- Przez pierwsze 30 minut dobrzej jest przykryć mięso folią aluminiową, by nie spiekło się za bardzo.
Komentarz dietetyka
Pieczeń rzymska będzie lepszym zamiennikiem wędlin ze sklepu, jednak nie powinna gościć zbyt często w menu ze względu na duży udział czerwonego mięsa, które może mieć negatywny wpływ na układ krwionośny.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny