Pieczeń cielęca
Opublikowano: 11.09.2021 r.
Cielęcina, bulion warzywny i czosnek - to trio, które daje tej pieczeni niepowtarzalny smak. Delikatne mięso cielęce połączone z aromatycznym bulionem i ostrym czosnkiem tworzy doskonałą kombinację, której nie sposób się oprzeć.
Składniki dla 6 porcji:
- Cielęcina - 1000 g
- Bulion warzywny - 250 ml (1 szklanka)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz, cząber, tymianek, rozmaryn
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Mięso umyj i osusz delikatnie. Natrzyj je solą i pieprzem.
- Mięso umieść w naczyniu żaroodpornym. Zalej bulionem. Dodaj nieobrane ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie i zioła.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 2,5 godziny.
Komentarz dietetyka
To zdrowy pomysł na obiad.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny