Pieczarki z piekarnika
Opublikowano: 04.07.2022 r.
Pieczarki, czosnek, oliwa z oliwek, sok z cytryny i świeży koperek - to zestawienie, które sprawi, że prosty przepis na pieczarki z piekarnika nabierze pełni smaku. Idealne połączenie aromatycznych składników i świeżych ziół sprawi, że ten lekki i zdrowy dodatek będzie pasował do wielu dań lub stanowił pyszną przekąskę.
Składniki dla 5 porcji:
- Pieczarki - 1000 g
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (3 łyżki stołowe)
- Sok z cytryny - 10 ml (1 łyżka stołowa)
- Koperek ogrodowy świeży - 30 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz, bazylia
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- Pieczarki obierz, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczarki piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
- W tym czasie do miseczki włóż drobno posiekany czosnek, bazylię, sól, pieprz oraz wlej sok z cytryny. Składniki dokładnie wymieszaj.
- Następnie pieczarki wyjmij z piekarnika, włóż je do miski z marynatą i dokładnie wymieszaj.
- Pieczarki ułóż z powrotem na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15 minut.
- Gotowe pieczarki podawaj na ciepło jako dodatek do obiadu lub jako przekąskę.
Komentarz dietetyka
Pieczarki z piekarnika to doskonały pomysł na smaczny dodatek do obiadu lub szybką przekąskę. Pieczarki te świetnie sprawdzą się w diecie wegetariańskiej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny