Pieczarki z cebulą
Opublikowano: 08.04.2024 r.
Pieczarki, cebula i masło klarowane – to trio, które sprawia, że te pieczarki z cebulą to strzał w dziesiątkę! Aromatyczne pieczarki i słodka cebula podsmażone na maśle klarowanym tworzą wyjątkowo smaczną i prostą potrawę, która idealnie sprawdzi się jako dodatek do różnych dań.
Składniki dla 2 porcji:
- Pieczarki - 300 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Masło klarowane - 30 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, natka pietruszki świeża
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Pieczarki umyj i pokrój w plastry.
- Cebulę drobno posiekaj.
- Podsmaż razem na maśle z dodatkiem przypraw.
Komentarz dietetyka
Połączenie smażonych pieczarek i cebuli jest ciężkostrawne i może powodować dolegliwości żołądkowo jelitowe u osób z wrażliwymi jelitami.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk