Pieczarki w cieście francuskim
Opublikowano: 27.02.2022 r.
Pieczarki, ciasto francuskie, cebula i masło - oto bohaterowie dzisiejszego przepisu. Przepis na pieczarki w cieście francuskim to proste i smakowite danie, które można przygotować dość szybko. Idealnie sprawdzi się jako przystawka na imprezie lub szybka przekąska. Pieczarki podsmażane z cebulą, zawinięte w chrupiące ciasto francuskie, to coś, czemu nie sposób się oprzeć.
Składniki dla 3 porcji:
- Pieczarki - 400 g
- Ciasto francuskie - 350 g
- Cebula - 200 g (2 sztuki)
- Masło - 10 g (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blacha
Przepis krok po kroku
- Pieczarki umyj, obierz i drobno posiekaj. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej masło i podsmażaj cebulkę z pieczarkami. Dopraw.
- Ciasto francuskie pokrój na kwadraty równej wielkości.
- Na każdy kwadrat łyżeczką nakładaj porcję farszu i zawijaj.
- Piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C do zarumienienia.
Komentarz dietetyka
Przekąski te są dość ciężkostrawne i u osób z refluksem lub zgagą mogą nasilać te dolegliwości.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk