Pieczarki panierowane z serem

Opublikowano: 20.08.2025 r.
Pieczarki, ser parmezan, jajka, mąka i bułka tarta — to właśnie te składniki sprawiają, że pieczarki panierowane z serem to hit każdej imprezy. Proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne, będą idealne na szybki obiad czy przekąskę na spotkanie ze znajomymi. Smażone w oleju rzepakowym, zyskują chrupiącą i złocistą panierkę.
Składniki dla 2 porcji:
- Pieczarki - 300 g
- Jajko - 2 szt.
- Ser parmezan - 50 g (tarty)
- Mąka pszenna typ 500 - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Bułka tarta - 40 g
- Olej rzepakowy - 250 ml (1 szklanka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, ręcznik papierowy, głęboki talerz, duży talerz
Przepis krok po kroku
- Do głębokiego talerza wybij jajka, dodaj do nich mąkę, po pół łyżeczki soli oraz pieprzu i parmezan. Składniki dokładnie wymieszaj, aby uzyskać dość gęste ciasto.
- Pieczarki oczyść i obierz.
- Na patelni dobrze rozgrzej olej.
- Pieczarki zanurz w cieście serowym, a następnie obtocz w bułce tartej.
- Pieczarki smaż na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru panierki z każdej strony.
- Usmażone pieczarki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Gotowe pieczarki panierowane podawaj na ciepło.
Komentarz dietetyka
Pieczarki panierowane z serem to doskonała propozycja na pyszną przystawkę lub dodatek do obiadu. Pieczarki stanowią dobre źródło składników odżywczych. Grzyby te są ciężkostrawne, dlatego nie powinny znaleźć się w diecie osób zmagających się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny