Pieczarki faszerowane w panierce

Opublikowano: 13.07.2025 r.
Pieczarki, jajka i ser parmezan – to trio, które nada faszerowanym pieczarkom niepowtarzalny smak. Szczególnie ser parmezan, który roztapia się w środku, sprawia, że każda pieczarka staje się małą, chrupiącą bombą smakową. Dodaj do tego odpowiednio przyrządzoną cebulę i uzyskasz aromatyczne, chrupiące cudeńka w panierce, które świetnie sprawdzą się na każdą okazję.
Składniki dla 4 porcji:
- Pieczarki - 700 g (10 dużych sztuk)
- Jajko - 2 szt.
- Ser parmezan - 80 g
- Mąka pszenna typ 500 - 40 g (4 płaskie łyżki stołowe)
- Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
- Olej rzepakowy - 120 ml (do smażenia)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, tarka, miska, głęboki talerz
Przepis krok po kroku
- Pieczarki dokładnie oczyść, umyj i osusz.
- Następnie odetnij trzonki i wydłub miąższ przy pomocy łyżki.
- Trzonki pieczarek zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, podsmaż na nim tarte grzyby oraz cebulę. Na koniec farsz dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Do farszu grzybowego dodaj parmezan i dokładnie wymieszaj.
- Do miski wsyp mąkę, po pół łyżeczki przypraw i wybij jajka. Składniki dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta.
- Do talerza przesyp bułkę tartą.
- Na patelni rozgrzej pozostały olej.
- Kapelusze pieczarek nadziej farszem, następnie obtocz w cieście z każdej strony oraz na koniec w bułce tartej.
- Pieczarki smaż z dwóch stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu, zaczynając od strony z farszem do uzyskania rumianego koloru.
- Pieczarki faszerowane w panierce podawaj na ciepło.
Komentarz dietetyka
Pieczarki faszerowane w panierce to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Grzyby stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać je do przygotowania potraw.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny