Pieczarki faszerowane serem
Opublikowano: 13.08.2021 r.
Pieczarki, ser gouda, czerwona cebula i natka pietruszki – to główne składniki rewelacyjnej przekąski, która zaskoczy każdego miłośnika smacznych i prostych dań. Faszerowane pieczarki tym pysznym nadzieniem, zapiekane do złocistego koloru, stanowią idealny dodatek do obiadu albo samodzielną przekąskę. Szybkie w przygotowaniu i o niesamowitym smaku!
Składniki dla 4 porcji:
- Pieczarki - 200 g (10 szt)
- Ser gouda - 150 g
- Natka pietruszki - 45 g (1 pęczek)
- Cebula czerwona - 100 g (1 szt)
- Jajko - 1 szt.
- Oliwa z oliwek - 15 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, patelnia mała, tarka, papier do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- Pieczarki umyj i odkrój nóżki. Kapelusze ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a nóżki drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną czerwoną cebulę, następnie dodaj nóżki pieczarek. Całość smaż przez 2 minuty. Przełóż do miseczki.
- Żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach do miseczki z cebulą i pieczarkami. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Wbij jajko i całość dokładnie wymieszaj. Farsz przełóż do kapeluszy grzybów.
- Całość zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.
Komentarz dietetyka
To dobra i zdrowa przystawka polecana głównie na diecie niskowęglowodanowej.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny