Pieczarki faszerowane na grillu
Opublikowano: 07.09.2022 r.
Pieczarki, mięso mielone, cebula i przecier pomidorowy – to właśnie one robią robotę w tym przepisie na faszerowane pieczarki z grilla! Wypełnione pysznym farszem, w której dominuje soczyste mięso mielone, doprawione cebulą i przecierem pomidorowym, pieczarki zyskają zupełnie nowy wymiar smaku. Doskonałe na letnie grillowanie!
Składniki dla 4 porcji:
- Pieczarki - 600 g (20 dużych sztuk)
- Cebula - 120 g (1 duża sztuka)
- Ryż biały - 100 g
- Natka pietruszki - 20 g (1 pęczek)
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki stołowe)
- Przecier pomidorowy z solą - 50 g
- Mięso mielone wieprzowe - 300 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, grill, tacka na grilla
Przepis krok po kroku
- Z pieczarek wytnij nóżki.
- Do garnka wlej wodę i wsyp łyżkę soli.
- Zagotuj i umieść ryż w garnku.
- Gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
- Posiekaj w kostkę nóżki pieczarek.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
- Dodaj na patelnię pieczarki oraz mięso wieprzowe i podsmaż.
- Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.
- Dodaj przecier pomidorowy i smaż jeszcze 5 minut.
- Do mięsa dodaj ryż i posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj.
- Nafaszeruj pieczarki mięsem z ryżem i umieść na aluminiowej tacce.
- Grilluj przez około 20 minut.
- Podawaj na dużym talerzu.
Komentarz dietetyka
Pieczarki faszerowane na grillu to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Potrawa zawiera niską ilość kalorii i świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej. Pieczarki są także dobrym źródłem białka w diecie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny