Pieczarki faszerowane jajkiem
Opublikowano: 13.08.2021 r.
Pieczarki, jajka i musztarda to główni bohaterowie tego przepisu na pieczarki faszerowane jajkiem. Do tego dorzucamy trochę cebuli i oliwy z oliwek, żeby całość miała odpowiedni smak i konsystencję. Idealne na przekąskę lub jako dodatek do dania głównego. Zaskakująco proste, a jakie pyszne!
Składniki dla 4 porcji:
- Pieczarki - 200 g (10 szt)
- Jajko - 3 szt.
- Musztarda - 20 g (1 łyżka)
- Cebula - 50 g (pół szt)
- Oliwa z oliwek - 15 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, mielony czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, duża miska, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź, obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Pieczarki umyj i odkrój nóżki. Kapelusze poukładaj na pokrytej papierem do pieczenia blaszce piekarnika. Nóżki drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj do niej posiekaną cebulę. Całość lekko podsmaż. DO cebuli dodaj nóżki pieczarek. Całość smaż przez chwilę, następnie dodaj do jajek.
- Miseczkę z jajkami, cebulą i pieczarkami dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami. Dodaj musztardę. Całość dokładnie wymieszaj. Przełóż farsz do pieczarek.
- Całość podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowy pomysł na przystawkę o niskiej zawartości węglowodanów. Świetnie sprawdzi się przy insulinooporności.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny