Pieczarki duszone na maśle

Opublikowano: 09.10.2022 r.
Pieczarki, masło, cebula i natka pietruszki – te składniki po połączeniu tworzą prostą, ale aromatyczną potrawę, którą wszyscy uwielbiają. Duszone na maśle pieczarki z dodatkiem cebuli nabierają wyjątkowego smaku, a świeża natka pietruszki dodaje całości wyrazistości i koloru. To danie idealne zarówno jako dodatek, jak i samodzielna przekąska.
Składniki dla 4 porcji:
- Pieczarki - 400 g
- Masło - 30 g
- Cebula - 100 g
- Natka pietruszki - 30 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Pieczarki oczyść, te większe możesz również obrać. Pokrój je na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim obraną, posiekaną cebulę.
- Gdy się zeszkli, dodaj pieczarki. Dopraw zawartość patelni szczyptą soli, 1/3 łyżeczki pieprzu i posiekaną drobno pietruszkę.
- Całość smaż, aż pieczarki dobrze się przysmażą, staną się miękkie i brązowawe.
Komentarz dietetyka
To zdrowy dodatek, który dostarcza sporo cennych składników odżywczych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny