Pesto z rzodkiewki

Opublikowano: 09.06.2025 r.
Liście rzodkiewki, ser parmezan, oliwa z oliwek, świeża bazylia i orzechy włoskie to kluczowe składniki pysznego pesto z rzodkiewki. Ta prosta, a zarazem zaskakująca kombinacja sprawi, że Twoje kubki smakowe oszaleją z radości. Dowiedz się, jak z tych kilku składników wyczarować aromatyczne i pełne smaku pesto.
Składniki dla 1 porcji:
- Liście rzodkiewki - 50 g
- Ser parmezan - 100 g
- Oliwa z oliwek - 70 ml (7 łyżek stołowych)
- Bazylia świeża - 20 g
- Orzechy włoskie - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- malakser
Przepis krok po kroku
- Upraż orzechy włoskie na patelni bez tłuszczu.
- W malakserze umieść liście rzodkiewki oraz bazylii.
- Dodaj starty na tarce parmezan.
- Wlej oliwę, dodaj ząbki czosnku.
- Dodaj orzechy, dopraw solą, pieprzem.
- Rozdrobnij do uzyskania gładkiego sosu.
- Sos przełóż do słoiczka i zalej oliwą.
Komentarz dietetyka
Pesto z rzodkiewki to bardzo dobre źródło składników mineralnych i witamin. Pesto zawiera sporą ilość kalorii i sprawdzi się na diecie ketogenicznej. Pesto zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny