Pesto z cukinii
Opublikowano: 27.10.2021 r.
Cukinia, czosnek, oliwa z oliwek i suszone pomidory – to główne składniki, które sprawią, że pesto z cukinii nabierze wyjątkowego smaku. Prosty i szybki przepis łączy świeżą cukinię z bazylią i łuskanym słonecznikiem. To doskonały sposób na urozmaicenie potraw makaronowych czy kanapek.
Składniki dla 10 porcji:
- Cukinia - 300 g (1 sztuka)
- Czosnek - 20 g (2 ząbki)
- Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżka)
- Bazylia suszona - 20 g (garść)
- Słonecznik nasiona łuskane - 10 g (1 łyżka)
- Suszone pomidory - 40 g (4 sztuki)
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - pieprz, cząber, natka pietruszki świeża, sok z cytryny
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia mała, mikser, słoik 400 ml
Przepis krok po kroku
- Cukinię umyj, pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na oleju rzepakowym.
- Do kielicha blendera dodaj wszystkie składniki i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Komentarz dietetyka
Zamiast dodatku soli postaw na świeże zioła i przyprawy.
~ Oliwia Gawron, dietetyk