Pesto pomidorowe
Opublikowano: 24.07.2021 r.
Pomidorowe pesto bazuje na soczystych pomidorach, chrupiących pistacjach i aromatycznej oliwie z oliwek. Pestki dyni dodają nutkę orzechowego smaku. To połączenie sprawia, że pesto jest pełne smaku i świetnie pasuje do różnorodnych dań.
Składniki dla 5 porcji:
- Pomidor - 800 g
- Pistacje - 60 g (2 garści)
- Pestki dyni - 60 g (2 garści)
- Oliwa z oliwek - 40 ml (4 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, kurkuma, bazylia, imbir mielony, czosnek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, blender, patelnia
Przepis krok po kroku
- Pistacje i pestki dyni podpraż na suchej patelni, aż lekko się zarumienią. Uważaj, żeby się nie przypaliły.
- Przełóż je do pojemnika blendera i zalej oliwą. Blenduj, aż uzyskasz pastę.
- Następnie dodaj pomidory i przyprawy - według uznania, i blenduj, aż powstanie gładkie pesto.
Komentarz dietetyka
Pesto pomidorowe ma niski indeks glikemiczny oraz nie zawiera glutenu ani laktozy, więc mogą go jeść zarówno osoby na diecie o niskim indeksie glikemicznym, jak i osoby, które źle tolerują gluten lub laktozę.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny