Pesto pietruszkowe

Opublikowano: 26.06.2025 r.
Natka pietruszki, oliwa z oliwek, ser parmezan i orzeszki pinii – to właśnie one tworzą pyszne pesto pietruszkowe! Aromatyczna zielenina, kremowy parmezan i delikatnie chrupiące orzeszki pinii doskonale łączą się oleistą gładkością oliwy. To świeży i wyrazisty dodatek, który perfekcyjnie zagra w wielu daniach, od makaronów po kanapki.
Składniki dla 2 porcji:
- Natka pietruszki - 150 g
- Oliwa z oliwek - 250 ml (1 szklanka)
- Ser parmezan - 150 g
- Orzeszki pinii - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- blender, pojemnik blendera
Przepis krok po kroku
- Natkę pietruszki umyj pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
- Następnie natkę pietruszki posiekaj drobno.
- Parmezan zetrzyj na bardzo drobnej tarce.
- Do pojemnika blendera włóż natkę pietruszki, parmezan, orzechy, oliwę z oliwek oraz przyprawy do smaku.
- Całość zblenduj przy pomocy blendera na gładką masę.
- Gotowe pesto przełóż do słoika i podawaj jako dodatek do potraw.
Komentarz dietetyka
Pesto pietruszkowe to doskonała propozycja na dodatek do obiadu. Pietruszka stanowi bogactwo składników odżywczych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny