Perliczka w pomarańczach
Opublikowano: 11.04.2023 r.
Perliczka, soczysta pomarańcza, cebula i aromatyczny czosnek to główni bohaterowie tego smakowitego dania. Całość przyprawiona oliwą z oliwek, sprawia, że perliczka zyskuje przepyszny, cytrusowy akcent. Świetne połączenie smaków, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi kuchennych eksperymentów.
Składniki dla 4 porcji:
- Perliczka - 1000 g
- Pomarańcza - 180 g
- Cebula - 100 g
- Czosnek - 20 g
- Oliwa z oliwek - 60 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik
Przepis krok po kroku
- Do miseczki wlej oliwę i sok z cytryny, dodaj przyprawy i zioła. Całość dokładnie wymieszaj.
- Perliczkę umyj i osusz. Odkrój nadmiar skóry. Do środka włóż kawałki pokrojonej pomarańczy, startą na tarce cebulę i obrane i lekko rozgniecione ząbki czosnku. Mięso natrzyj pastą z przypraw i oliwy.
- Mięso zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 3 godziny.
- Mięso przełóż do naczynia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C przez 50 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja jednak dobrze połączyć ją z warzywami i źródłem węglowodanów złożonych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny