Perliczka po francusku
Opublikowano: 05.06.2023 r.
Perliczka, oliwa z oliwek, czosnek, marchewka i świeże pomidory koktajlowe to kluczowe składniki tego przepisu na perliczkę po francusku. Dodatek pietruszki oraz cytryny świetnie dopełnia smak mięsa, czyniąc danie soczystym i aromatycznym.
Składniki dla 4 porcji:
- Perliczka - 1500 g
- Czosnek - 25 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml
- Marchewka - 90 g
- Pietruszka - 80 g
- Cytryna - 45 g
- Pomidory koktajlowe - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, tymianek, oregano, rozmaryn
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, praska do czosnku, rękaw do pieczenia
Przepis krok po kroku
- W miseczce zmieszaj oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki), 2 łyżeczki tymianku, 1 łyżeczkę rozmarynu i 1 łyżeczkę oregano.
- Mieszanką natrzyj dobrze mięso. Pozostałą część wlej do środka perliczki.
- Mięso odstaw na 2 godziny do lodówki.
- Warzywa obierz i podziel na mniejsze kawałki. Oprósz szczyptą soli i pieprzu.
- Cytrynę podziel na ćwiartki i dodaj do warzyw.
- Warzywa wraz z cytryną i mięso umieść w rękawie, a następnie zabezpiecz go. Umieść worek w naczyniu żaroodpornym.
- Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 60 minut.
Komentarz dietetyka
To opcja, która jest zdrowa, warto jednak połączyć ją ze źródłem węglowodanów złożonych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny