Perliczka pieczona z nadzieniem
Opublikowano: 11.04.2023 r.
Perliczka, jabłko, suszona żurawina, sok pomarańczowy i oliwa z oliwek – te składniki składają się na niezłą ucztę! Wyobraź sobie, jak soczyste jabłka i żurawina nadają mięsu delikatną słodycz, a sok pomarańczowy z oliwą z oliwek tworzą aromatyczną bazę. Ten przepis to prosty sposób na wyjątkowe danie dla Twojej rodziny i przyjaciół.
Składniki dla 4 porcji:
- Perliczka - 1000 g
- Jabłko - 180 g
- Suszona żurawina - 45 g
- Sok pomarańczowy - 45 ml
- Oliwa z oliwek - 45 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, tymianek, mielony czosnek, rozmaryn
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, folia spożywcza, brytfanna
Przepis krok po kroku
- W miseczce zmieszaj oliwę, sok z pomarańczy, sól, pieprz i wszystkie zioła.
- Mięso dokładnie umyj i wetrzyj w nie pastę ziołową. Pastę włóż również do środka mięsa. Całość zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny.
- W tym czasie jabłko obierz i pokrój w kostkę. Wymieszaj z suszoną żurawiną.
- Mięso przełóż do naczynia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C przez 50 minut.
Komentarz dietetyka
To opcja na zdrowe danie, warto jednak połączyć ją z warzywami i węglowodanami złożonymi.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny