Perliczka pieczona w kawałkach

Opublikowano: 11.04.2023 r.
Perliczka, czosnek, oliwa z oliwek, cytryna i sok z cytryny to kluczowe elementy tego przepisu na pieczoną perliczkę w kawałkach. Zanurz się w smaku soczystego mięsa, dzięki aromatycznej mieszance czosnku i oliwy, z nutą świeżości od cytryny. Przekonaj się, jak prosto i pysznie można przyrządzić perliczkę.
Składniki dla 6 porcji:
- Perliczka - 1500 g
 - Czosnek - 20 g
 - Oliwa z oliwek - 45 ml
 - Cytryna - 80 g
 - Sok z cytryny - 15 ml
 - Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, mielony czosnek
 
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik
 
Przepis krok po kroku
- Do miseczki wlej oliwę i sok z cytryny, dodaj paprykę, sól, pieprz, tymianek i mielony czosnek.
 - Perliczkę umyj, podziel i osusz. Odkrój nadmiar skóry.
 - Mięso natrzyj pastą z przypraw i oliwy.
 - Mięso zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 3 godziny.
 - Mięso przełóż do naczynia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C przez 30 minut.
 - Po tym czasie na mięso wyłóż pokrojoną w plasterki cytrynę i obrane ząbki czosnku.
 - Piecz kolejne 20 minut.
 
Komentarz dietetyka
To danie, które jest zdrowe, warto połączyć je z warzywami.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny